1.Εσωτερικός κανονισμός.

 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ

  Οι μαθητές προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου(10' πριν χτυπήσει το κουδούνι),παραβρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή και παρατάσσονται με ησυχία και τάξη.

 Εφόσον καθυστερήσουν ,οφείλουν να περάσουν από τη Διεύθυνση, προκειμένου να πάρουν άδεια να εισέλθουν στην τάξη τους. Αν δεν γίνουν δεκτοί στην τάξη, παίρνουν απουσία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Μαθητής γίνεται δεκτός μόνο αν συνοδεύεται από τον κηδεμόνα του ή προσκομίσει σχετικό σημείωμα του κηδεμόνα στο Δ/ντή που να δικαιολογεί επαρκώς την αργοπορία(πχ επίσκεψη σε γιατρό). Ο κηδεμόνας οφείλει παράλληλα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά  με το σχολείο για να ελεγχθεί το γνήσιο του σημειώματος.

 Οι μαθητές πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση στις αίθουσες διδασκαλίας. Με την έναρξη του μαθήματος ο απουσιολόγος σημειώνει στο απουσιολόγιο τους απόντες. Μαθητής που καθυστερεί αδικαιολόγητα δεν γίνεται δεκτός και οφείλει να παρουσιαστεί στο γραφείο της Διεύθυνσης. Ο μαθητής μπορεί να γίνει δεκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις(πχ συνεργασία με καθηγητή που αποδεικνύεται με ανάλογο δικαιολογητικό σημείωμα). Αν μαθητής που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου απουσιάσει αυθαίρετα από κάποιο μάθημα η απουσία του θεωρείται σοβαρότατο πειθαρχικό παράπτωμα.

 

  ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ

   1-Από το σχολείο

   Η έξοδος μαθητών από το σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων απαγορεύεται  χωρίς άδεια και αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου οι πόρτες του προαυλίου παραμένουν κλειστές(2368/Γ2/9-1-07 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ).

   Άδειες εξόδου πριν το τέλος το μαθημάτων δίνονται μόνο συνοδεία κηδεμόνα και έπειτα από συνεννόηση του κηδεμόνα με τη Διεύθυνση. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα(υγείας ή άλλο) το παιδί μπορεί να φύγει από το σχολείο ασυνόδευτο, αλλά μόνο έπειτα από σχετική σαφή εντολή του κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση. Ωστόσο, ο κηδεμόνας υποχρεούται να προσέλθει τις επόμενες μέρες στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών.

 

 

   2-Από την τάξη

   Η έξοδος από την τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτρέπεται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο και μόνο κατόπιν άδειας του καθηγητή. Η έξοδος από την τάξη για σχολικές δραστηριότητες επιτρέπεται σε περίπτωση που υπάρχει δικαιολογητικό σημείωμα υπογεγραμμένο από τη Διεύθυνση ή τον υπεύθυνο καθηγητή. Ο μαθητής θα πρέπει να ζητήσει την άδεια από το διδάσκοντα πριν την έναρξη του μαθήματος.

 ΣΧΟΛΑΣΜΑ

  Μετά το σχόλασμα το σχολείο κλείνει και απαγορεύεται οι μαθητές να παραμένουν στο χώρο του.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 Σχετικό με την αμφίεση των μαθητών στο χώρο του σχολείου είναι το άρθρο 6 παρ. 5 του κανονισμού λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων: Η αμφίεση μέσα στο σχολείο ανήκει στην προσωπική ευθύνη των ίδιων των μαθητριών και μαθητών. Η μαθητική κοινότητα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, όταν παρατηρούνται ακρότητες ή εκκεντρικότητες και να συστήνει συμμόρφωση σε ό,τι θεωρείται αντικειμενικά ευπρεπές και είναι πλατιάς κοινωνικής αποδοχής. Τα οποιαδήποτε προβλήματα, όμως, σχετικά με την εμφάνιση των μαθητριών ή των μαθητών αντιμετωπίζονται με πνεύμα διαλόγου, καλής θέλησης και με συνεννόηση των μαθητικών κοινοτήτων με τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο των καθηγητών και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Αν ανάλογο θέμα παραπεμφθεί για συζήτηση και απόφαση στο σύλλογο των καθηγητών, όπου ανήκει και η όποια τελική απόφαση, στη συζήτηση του συλλόγου καθηγητών παραβρίσκονται, με δικαίωμα λόγου, ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η μαθήτρια ή ο μαθητής που κρίνεται, καθώς και το τριμελές προεδρείο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 Σύμφωνα με την 76077/29-7-02 ΦΕΚ 1001 Τ.Β. εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Οι καπνίζοντες εντός σχολικού χώρου δηλώνουν με αυτή τη συμπεριφορά ότι δε σέβονται τους κανόνες και η παράβαση αυτή θα επιφέρει αυστηρότατες κυρώσεις.

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

 Δεν επιτρέπεται η κατοχή και χρήση κινητών στο σχολείο(Γ2/132328/7-12-06 απόφαση ΥΠΕΠΘ).Δεν επιτρέπεται η χρήση  άλλων ηλεκτρονικών μέσων(πχ. MP3 player) κατά τις ώρες διδασκαλίας.

Η ανεξέλεγκτη χρήση από μαθητές μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες συνέπειες. Η ανάγκη για επικοινωνία με τους γονείς καλύπτεται επαρκώς από τα τηλέφωνα που διαθέτει το σχολείο. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει κινητό τηλέφωνο πρέπει να το έχει απενεργοποιημένο και μέσα στην τσάντα του. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η χρήση κινητού το κινητό θα παραδίδεται στη Διεύθυνση και θα παραλαμβάνεται μόνο από τον κηδεμόνα.

 Απαγορεύεται επίσης  η φωτογράφιση, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση με οποιοδήποτε μέσο σε όλους τους χώρους του σχολείου καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης.

 Η χρήση κινητών ή άλλων μέσων καταγραφής συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, ιδίως όταν προσβάλλει άλλους μαθητές ή καθηγητές ή και οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας ή δυσφημεί με οποιονδήποτε τρόπο το σχολείο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις(έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος).Ειδικότερα για περιπτώσεις παραπτωμάτων που εμπίπτουν σε παράβαση ποινικού δικαίου σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

  ΦΘΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 Οι μαθητές έχουν χρέος να μην καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή (πόρτες, παράθυρα, πίνακες, θρανία, καρέκλες, κουρτίνες κλπ) και να τα διατηρούν καθαρά με δική τους ευθύνη. Η φθορά σχολικής περιουσίας είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια υποβαθμίζει το σχολικό περιβάλλον.

 Οι φθορές και οι βανδαλισμοί στη σχολική περιουσία εκτός από χρέωση τυχόν ζημιών αντιμετωπίζονται και ως σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

 Σχετικό και το άρθρο 6 παρ. 7 του κανονισμού λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων: Οι μαθητικές κοινότητες και τα μέλη τους αναλαμβάνουν να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των μαθητών να ζουν τη σχολική ζωή τους σε χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για μάθηση.  Σκόπιμη φθορά της σχολικής περιουσίας με πράξεις ή παραλείψεις αποτελεί ουσιαστικά αντικοινωνική συμπεριφορά αφού η δαπάνη για αγορά, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση προέρχεται από τους φόρους που πληρώνει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.  Οι μαθητικές κοινότητες σ΄ αυτό το θέμα συνεργάζονται και υποβοηθούν τη Διεύθυνση του σχολείου, που βέβαια έχει την ευθύνη για την προστασία των μέσων διδασκαλίας καθώς και για την καθαριότητα του διδακτηρίου και των υπολοίπων σχολικών χώρων. Οι μαθητικές κοινότητες επίσης μπορούν και πρέπει να επεμβαίνουν και ελέγχουν τα μέλη τους, ώστε να αποφεύγεται η αναγραφή στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των διαδρόμων και των κοινόχρηστων χώρων συνθημάτων, σχημάτων, συμβόλων, άσεμνων λέξεων ή φράσεων κτλ που και αντιαισθητικά είναι αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζουν.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

 Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται και να έχουν  ευγενική συμπεριφορά απέναντι στου καθηγητές, στους συμμαθητές τους και σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του σχολείου.

 Απαγορεύονται οι διαπληκτισμοί και θα ελέγχεται αυστηρότατα κάθε πιθανή χρήση βίας. Σε περίπτωση που μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους συμμαθητές του οφείλει να απευθύνεται στου καθηγητές και στη Διεύθυνση για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις και να λύνονται τα όποια προβλήματα με διάλογο.

Πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με επιμέλεια και σοβαρότητα και να φροντίζουν για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη ώστε να διασφαλίζεται σωστό παιδαγωγικό κλίμα.

 Μαθητής που αποβάλλεται από τον καθηγητή του κατά την ώρα του μαθήματος (ωριαία αποβολή) είναι υποχρεωμένος να  αναφέρεται στη Διεύθυνση.

 Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δεν παραμένουν στις αίθουσες ή στους διαδρόμους αλλά κατεβαίνουν στο προαύλιο και οφείλουν να υπακούουν στις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών. Παραμένουν εντός κτηρίου μόνο σε περιπτώσεις άσχημων καιρικών συνθηκών

 Πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους από κάθε κίνδυνο και κυρίως να μην ανεβαίνουν στα παράθυρα.

 Στο χώρο του προαυλίου οι μαθητές μπορούν να παίζουν αθλήματα(πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ) μόνο με την άδεια των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και υπό την επίβλεψή τους.

 Οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως στις βρύσες και στις τουαλέτες.

 Δεν πρέπει να έχουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Αντικείμενα άσχετα με τα μαθήματα απαγορεύονται εντός σχολικού χώρου.

 Οφείλουν να επιδίδουν στου γονείς τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους δίνονται από το σχολείο για την ενημέρωσή τους.

 ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ-  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου αλλά και μακριά από το χώρο του σχολείου αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική. Ωστόσο για τη συμμετοχή τους είναι απαραίτητη σχετική άδεια του κηδεμόνα η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές. Εφόσον ο γονέας δεν δώσει άδεια τότε την ημέρα της εκδήλωσης ο μαθητής παραμένει σπίτι του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΟΝΕΩΝ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ

  Για την άμεση επικοινωνία με τους γονείς είναι απαραίτητο το σχολείο να έχει τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε στου γονείς ότι θα πρέπει να έρθουν στο σχολείο και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία στο ατομικό δελτίο του μαθητή και να υπογράψουν για την εγγραφή του στη νέα σχολική χρονιά.

 Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο και τους καθηγητές για οποιοδήποτε πρόβλημα τούς απασχολεί καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Οι καθηγητές ενημερώνουν τους γονείς για την πρόοδο των μαθητών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για τις οποίες οι γονείς θα ενημερωθούν μετά τη σταθεροποίηση του ωρολογίου προγράμματος.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

 Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες το πολύ 10 ημερών αθροιστικά για όλο ο σχολικό έτος.

 Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει έως 2 συνεχόμενες μέρες απουσίας χωρίς βεβαίωση γιατρού. Για περισσότερες ημέρες  χρειάζεται βεβαίωση γιατρού ή νοσοκομείου.

 Η δικαιολόγηση γίνεται από τον κηδεμόνα με ειδικό έντυπο που υπάρχει στο σχολείο.

 Η δικαιολόγηση μπορεί να γίνει έως και 10 εργάσιμες μέρες μετά την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.

 Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 114.Από αυτές οι αδικαιολόγητες δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 64.

 ΩΡΙΑΙΕΣ-ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

 Οι γραπτές δοκιμασίες(ωριαίες ή ολιγόλεπτες) κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έχουν ως  στόχο την εμπέδωση της ύλης και εξετάζουν σημαντικές διδακτικές ενότητες. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση, μία σε κάθε μάθημα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων και καλύπτουν την ύλη ευρύτερης ενότητας υπό τον όρο ότι στο προηγούμενο μάθημα έγινε η σχετική ανακεφαλαίωση. Επιτρέπεται μόνο μία ωριαία δοκιμασία την ημέρα και έως τρεις την εβδομάδα. Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης της γραπτής από προφορική εξέταση, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 Η τήρηση του παραπάνω κανονισμού προσφέρει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου του σχολείου και αποβλέπει στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού κλίματος το οποίο εξασφαλίζει την αρμονική συνεργασία μαθητών, καθηγητών και γονέων. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος ''σχολική πειθαρχία'' αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο του σύγχρονου σχολείου.

 Αποκλίσεις από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες, τον οφειλόμενο σεβασμό προς οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας και τη σχολική περιουσία και εντέλει από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως βασικούς κανόνες λειτουργίας του θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (κυρώσεις παρ.3 αρ. 26 του ΠΔ 104/79).Μαθητές οι οποίοι παρεκκλίνουν μπορεί να αποκλειστούν από σχολικές δραστηριότητες (πχ εκδρομές).

 Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μπορεί να απομακρυνθεί μαθητής από το σχολείο για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή παράβαση του παρόντος κανονισμού, σύμφωνα με το νόμο 682/1977,αρ.16,παρ.6 με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 Είναι αυτονόητο ότι γνώμονάς μας είναι η αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Η επιείκεια χωρίς όρια νομιμοποιεί τις αποκλίσεις και καλλιεργεί την αντίληψη της ατιμωρησίας.

   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Σχολείο αποδίδει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία με τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών μας και με τον εκλεγμένο Σύλλογο τους, διότι η προσπάθεια του Σχολείου, ιδίως σε θέματα αγωγής και συμπεριφοράς, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει  χωρίς τη συμπαράσταση  και τη βοήθεια των Γονέων και της οικογένειας εν γένει.

Οι Γονείς πρέπει να φροντίζουν για τη δημιουργία καλών σχέσεων με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά στο παιδί τους. Δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι η εμπιστοσύνη του μαθητή στο Σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των Γονέων προς το Σχολείο και το δάσκαλο.

Είναι απαραίτητη η παρουσία των Γονέων στις ενημερωτικές-παιδαγωγικές συγκεντρώσεις που οργανώνονται από το Σχολείο κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους. Οι ενημερωμένοι Γονείς συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση τού σχολικού κλίματος προς όφελος των μαθητών.

Επ? ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι οι Γονείς ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την τακτική και ανελλιπή φοίτηση των παιδιών τους. Οφείλουν, λοιπόν, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Σχολείο και να λαμβάνουν γνώση των ανακοινώσεων και οδηγιών του. Όπως επίσης και το Σχολείο με τη σειρά του οφείλει να ειδοποιεί εκτάκτως τους γονείς για οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια του παιδιού τους, όπως π. χ. την αναιτιολόγητη απουσία του.

  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

  Κάθε μαθητής δικαιούται:

Να απολαμβάνει το σεβασμό των καθηγητών και των συμμαθητών του τόσο κατά την ώρα του μαθήματος στην τάξη, όσο και κατά το χρόνο εκτός τάξεως (διαλείμματα, μετακίνηση με τα σχολικά λεωφορεία, περίπατοι, εκδρομές κ.λπ.)

Να ζητά διευκρινίσεις για το μάθημα, να διατυπώνει σκέψεις και κρίσεις, να εκφράζει απορίες και γενικότερα να επιδιώκει την πληρέστερη κατανόηση του μαθήματος.

Να προτείνει τρόπους για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος και σε συνεννόηση με τον καθηγητή να αναλαμβάνει μόνος ή με συμμαθητές του να παρουσιάσει ένα μάθημα.

Να αναλαμβάνει εργασίες για αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν και να ζητά τη βοήθεια των καθηγητών του για τη μέθοδο, το σχεδιασμό, τις βιβλιογραφικές πηγές κ.λπ.

Να παίρνει μέρος σε όλες τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του σχολείου (εκδρομές, παρελάσεις, θεατρικές επισκέψεις, ανταλλαγές, σχολικές γιορτές, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές συναντήσεις, διαγωνισμούς επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.λπ..).

Να παρακολουθεί την ενισχυτική διδασκαλία του σχολείου, αν οι καθηγητές του κρίνουν ότι είναι απαραίτητη ή χρήσιμη. Ακόμα δικαιούται να ζητήσει τη βοήθεια του καθηγητή του σε προσωπική βάση, ώστε να επιλύσει συσσωρευμένες απορίες για το μάθημα και να ζητήσει απαντήσεις, διευκρινήσεις κ.λπ.. που θα τον διευκολύνουν να παρακολουθήσει καλύτερα την εξέλιξη του συγκεκριμένου μαθήματος.

Να λαμβάνει γνώση του αξιολογημένου γραπτού δοκιμίου του (test, ωριαίο διαγώνισμα κ.λπ..) και να ζητά καλόπιστα διευκρινίσεις για το βαθμό του.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Να διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Να διαπαιδαγωγούν και να εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Να προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους και να συμμετέχουν στον γενικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη τους τις οδηγίες του ΥΠΑΙ.Θ.Π.Α και των Σχολικών Συμβούλων.

Να προετοιμάζουν καθημερινά και να οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες τους.

 Να σέβονται την προσωπικότητά τους, να συνεργάζονται με τους μαθητές, να καλλιεργούν και να εμπνέουν σ? αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά. Η απρεπής συμπεριφορά, η χειροδικία, η άσκηση βίας καθώς και οι άκοσμες εκφράσεις θεωρούνται  παραπτώματα και αντιμετωπίζονται αναλόγως και κατά περίπτωση από τον Διευθυντή τού Σχολείου ή από τον Σύλλογο των Διδασκόντων.

Να συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.

Να δέχονται στην τάξη τους Σχολικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και συνεργάζονται μαζί τους. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται ύστερα από σχετική συνεννόηση με το διδάσκοντα. Μετά το πέρας της επίσκεψης οι Σχολικοί Σύμβουλοι εξετάζουν και συζητούν με το διδάσκοντα τα τυχόν διδακτικά και μεθοδολογικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν.

Να ενημερώνονται από τον Διευθυντή του σχολείου και να τηρούν τους νόμους, τα διατάγματα, τις αποφάσεις, τις οδηγίες, τις εγκυκλίους και τα βιβλία. Αναλαμβάνουν τις εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.                                         

Να μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.        

 

 Να φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών τους το σχολείο και να συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το σχολείο. Να προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, να εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και να μην παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.

Να παρίστανται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού ωραρίου και κάθε φορά που ο Σύλλογος των Διδασκόντων απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το αναγκαίο κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου.

Να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών τους και να υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.

Για θέματα που αφορούν στο σχολείο να  προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές, τους γονείς ή τους πολίτες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν στους ίδιους και στο σχολείο και να καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Να συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.

Να α ναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων. Όταν έχουν εφημερία προσέρχονται στο σχολείο 15 λεπτά πριν το κτύπημα του κουδουνιού  και αποχωρούν 5΄λεπτα μετά το τέλος των μαθημάτων. Έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.

Να καταγράφουν στα σχετικά βιβλία μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τη διδασκόμενη ύλη, να ελέγχουν τις απουσίες των μαθητών και να υπογράφουν το ημερήσιο δελτίο απουσιών.

Να αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών τους και να ενημερώνουν σχετικώς τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές.

Επίσης να διορθώνουν τις εργασίες των μαθητών, να τις αξιολογούν και τους ενημερώνουν σχετικά.

 

Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσίας τους από το σχολείο να ενημερώνουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου για την αναπροσαρμογή του προγράμματος.

Να αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή να καλύπτουν το κενό ή να απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top