Εσωτερικός   Κανονισμός Λειτουργίας

του  Γυμνασίου Βυτίνας

Σχολικό έτος: 2020-2021

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Σχολείου.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 

Οι μαθητές/τριες προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείο (5' πριν χτυπήσει το κουδούνι), παρευρίσκονται  στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή και  παρατάσσονται με ησυχία και τάξη.

Εφόσον καθυστερήσουν, οφείλουν να περάσουν από τη Διεύθυνση, προκειμένου να πάρουν άδεια να εισέλθουν στην τάξη τους. Αν δεν γίνουν δεκτοί στην τάξη, παίρνουν απουσία .

Οι μαθητές /τριες πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση στις αίθουσες διδασκαλίας. Με την έναρξη του μαθήματος ο απουσιολόγος σημειώνει στο απουσιολόγιο τους απόντες. Μαθητής/τρια που καθυστερεί αδικαιολόγητα δεν γίνεται δεκτός και οφείλει να παρουσιαστεί στο γραφείο της Διεύθυνσης. Ο μαθητής/τρια μπορεί να γίνει δεκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. συνεργασία με καθηγητή που αποδεικνύεται με ανάλογο δικαιολογητικό σημείωμα). Αν μαθητής που βρίσκεται στο χώρο του σχολείου απουσιάσει αυθαίρετα από κάποιο μάθημα,oοφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή .

ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ

  1. Από το σχολείο

Η έξοδος μαθητών από το σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται. 

Άδειες εξόδου πριν το τέλος το μαθημάτων δίνονται μόνο συνοδεία κηδεμόνα και έπειτα από συνεννόηση του κηδεμόνα με τη Διεύθυνση. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα (υγείας ή άλλο) ο μαθητής  μπορεί να φύγει από το σχολείο ασυνόδευτος, αλλά μόνο έπειτα από σχετική σαφή εντολή του κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση

2. Από την τάξη

Η έξοδος από την τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος επιτρέπεται μόνο για  σοβαρό λόγο και μόνο κατόπιν άδειας του καθηγητή.                                                                                                                      ΣΧΟΛΑΣΜΑ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Μετά το σχόλασμα το σχολείο κλείνει και  οι μαθητές δεν παραμένουν στο χώρο του.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η τήρηση του παρόντος  κανονισμού προσφέρει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου του σχολείου και αποβλέπει στη διαμόρφωση του παιδαγωγικού κλίματος το οποίο εξασφαλίζει την αρμονική συνεργασία μαθητών, καθηγητών και γονέων. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος ''σχολική πειθαρχία'' αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο του σύγχρονου σχολείου.

Αποκλίσεις από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες, τον οφειλόμενο σεβασμό προς οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας και τη σχολική περιουσία και εντέλει από όλα αυτά που το σχολείο θέτει ως βασικούς κανόνες λειτουργίας του θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .

Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ μαθητριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της υπεύθυνου καθηγητή  της τάξης με τον/τη Σύμβουλο Σχολικής ζωής, τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και τον Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού

Είναι αυτονόητο ότι γνώμονάς μας είναι η αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, όμως δεν αποκλείεται ως παιδαγωγικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη εκδήλωσης προβλημάτων ή παραβατικών πράξεων και η εμπέδωση ενός υγιούς παιδαγωγικού κλίματος, με την συνεργασία όλων, είναι ο στόχος της σχολικής μονάδας. Οι κυρώσεις που τυχόν επιβάλλονται έχουν καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. 

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να σέβονται και να έχουν  ευγενική συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές, στους συμμαθητές τους και σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές/τριες πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με επιμέλεια και σοβαρότητα και να φροντίζουν για τη διατήρηση ησυχίας και ηρεμίας στην τάξη ώστε να διασφαλίζεται σωστό παιδαγωγικό κλίμα.

Μαθητής/τρια που απομακρύνεται από την αίθουσα  κατά την ώρα του μαθήματος για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή με  (ωριαία απομάκρυνση)  παραμένει στο γραφείο του Δ/ντή ή του συλλόγου διδασκόντων. 

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δεν παραμένουν στις αίθουσες ή στους διαδρόμους αλλά κατεβαίνουν στο προαύλιο και οφείλουν να υπακούουν στις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών. Παραμένουν εντός κτηρίου μόνο σε περιπτώσεις άσχημων καιρικών συνθηκών

Στο χώρο του προαυλίου οι μαθητές μπορούν να παίζουν αθλήματα (πχ ποδόσφαιρο, μπάσκετ) μόνο με την άδεια των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και υπό την επίβλεψή τους.

Οφείλουν να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του σχολείου. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως στις βρύσες και στις τουαλέτες.

Δεν πρέπει να έχουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Αντικείμενα άσχετα με τα μαθήματα δεν έχουν θέση  εντός σχολικού του χώρου.

Οφείλουν να επιδίδουν στους γονείς τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους δίνονται από το σχολείο για την ενημέρωσή τους.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Σύμφωνα με του Υπουργείου Υγείας ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Οι καπνίζοντες εντός σχολικού χώρου δηλώνουν με αυτή τη συμπεριφορά ότι δε σέβονται τους κανόνες και η παράβαση αυτή θα αντιμετωπιστεί με αυστηρά  παιδαγωγικά μέτρα.

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Δεν επιτρέπεται η κατοχή και χρήση κινητών στο σχολείο (10337/Δ1 της 22/06/18 απόφαση του ΥΠΕΘ).Δεν επιτρέπεται επίσης η χρήση  άλλων ηλεκτρονικών μέσων (πχ. MP3 player, φωτογραφικές μηχανές κ.α) . Η ανάγκη για επικοινωνία με τους γονείς καλύπτεται επαρκώς από τα τηλέφωνα που διαθέτει το σχολείο.

 Απαγορεύεται επίσης  η φωτογράφιση, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση με οποιοδήποτε μέσο σε όλους τους χώρους του σχολείου καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης και χωρίς κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων εάν απεικονίζονται μαθητές.

Η χρήση κινητών ή άλλων μέσων καταγραφής συνιστά  παράπτωμα, ιδίως όταν προσβάλλει άλλους μαθητές ή καθηγητές ή και οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας ή δυσφημεί με οποιονδήποτε τρόπο το σχολείο και επισύρει κυρώσεις. 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΒΙΑΣ -ΕΚΒΟΒΙΣΜΟΥ

Δεν επιτρέπονται οι διαπληκτισμοί και θα ελέγχεται  σχολαστικά κάθε πιθανή χρήση βίας. Σε περίπτωση που μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους συμμαθητές του  ενθαρρύνεται να απευθύνεται στου καθηγητές και στη Διεύθυνση για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις και να λύνονται τα όποια προβλήματα με διάλογο. Κάθε μαθητής δικαιούται να απολαμβάνει το σεβασμό των καθηγητών και των συμμαθητών του τόσο κατά την ώρα του μαθήματος στην τάξη, όσο και κατά το χρόνο εκτός τάξεως (διαλείμματα, μετακίνηση με τα σχολικά λεωφορεία, περίπατοι, εκδρομές κ.λπ.)

 H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς, η συνεργασία του Σχολείου με την οικογένεια.                                                                                                                                                                    

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με δεδομένη την διάθεση όλων των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία, κρίνεται  χρήσιμη η υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στο βαθμό του δυνατού κατά περίπτωση (Αγωγή Υγείας, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.α) καθώς και ο προγραμματισμός πολιτιστικών και άλλων  εκδηλώσεων που θα συμβάλουν στην  επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι εκδρομές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου στο σχολείο, αλλά και μακριά από το χώρο του σχολείου αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επομένως η συμμετοχή των μαθητών είναι υποχρεωτική. Ωστόσο για τη συμμετοχή τους είναι απαραίτητη σχετική άδεια του κηδεμόνα η οποία δίνεται με σχετική υπεύθυνη δήλωση που χορηγείται κάθε φορά στους μαθητές.   Η συμπεριφορά που αρμόζει σε κάθε είδους σχολική εκδήλωση που πραγματοποιείται εκτός του σχολικού χώρου υπόκειται στους ίδιους κανόνες ευγένειας, αξιοπρέπειας, συνεργασίας και υπακοής  που ισχύουν στο σχολικό χώρο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ  /ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Για την άμεση επικοινωνία με τους γονείς είναι απαραίτητο το σχολείο να έχει τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε στου γονείς ότι θα πρέπει να έρχονται στο σχολείο στην αρχή του σχολικού έτους και να συμπληρώνουν σε υπεύθυνη δήλωση εγγραφής του μαθητή στη νέα σχολική χρονιά με τα απαραίτητα στοιχεία .                                                                                                                         Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο και τους καθηγητές για οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου. Οι καθηγητές ενημερώνουν τους γονείς για την πρόοδο των μαθητών. Το φετινό  σχολικό έτος ,λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, οι γονείς θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

Το Σχολείο αποδίδει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία με τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών μας και με τον εκλεγμένο Σύλλογο τους, διότι η προσπάθεια του Σχολείου, ιδίως σε θέματα αγωγής και συμπεριφοράς, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει  χωρίς τη συμπαράσταση  και τη βοήθεια των Γονέων και της οικογένειας εν γένει. 

Οι Γονείς πρέπει να φροντίζουν για τη δημιουργία καλών σχέσεων με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά τα παιδιά τους. Δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι η εμπιστοσύνη του μαθητή στο Σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των Γονέων προς το Σχολείο και το δάσκαλο. 

Είναι απαραίτητη η παρουσία των Γονέων στις ενημερωτικές - παιδαγωγικές συγκεντρώσεις που οργανώνονται από το Σχολείο κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους. Οι ενημερωμένοι γονείς συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση τού σχολικού κλίματος προς όφελος των μαθητών. 

Επ’ ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι οι γονείς ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την τακτική και ανελλιπή φοίτηση των παιδιών τους. Οφείλουν, λοιπόν, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Σχολείο και να λαμβάνουν γνώση των ανακοινώσεων και οδηγιών του. Όπως επίσης και το Σχολείο με τη σειρά του οφείλει να ειδοποιεί εκτάκτως τους γονείς για οποιοδήποτε συμβάν που αφορά το παιδί τους, όπως π. χ. την αναιτιολόγητη απουσία του καθώς επίσης οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν αυθημερόν το σχολείο για την απουσία μαθητή/τριας.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές/στις μαθήτριες σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του προαυλίου , της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του Σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον μαθητή μαθήτρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του ή τον ίδιο.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω διαδικασίες ο Διευθυντής αναφέρθηκε στη ευθύνη που αναλαμβάνει κάθε εκπ/κός, γονιός, μαθητής/τρια σε ατομικό επίπεδο καθώς και στην σοβαρότητα που οφείλει να επιδεικνύει σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του .

Ο Σύλλογος διδασκόντων, οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, του Δήμου και το προεδρείο του 15μελούς του Σχολείου  συμφώνησαν με τις γενικές κατευθύνσεις και παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εισηγήθηκε ο Διευθυντής και  μετά από εκτενή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων συνέταξαν αυτό τον κανονισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top